AIVIA
Facebook AIVIA

Alimente Functionale

Ce sunt alimentele functionale?

Conceptul de „produse functionale” a fost lansat pe la mijlocul anilor ’80 in Japonia de catre autoritatile din domeniul sanatatii si se refera la acele produse procesate care in plus fata de principiile nutritive de baza, contin substante active cu efecte benefice asupra mentinerii si recuperarii sanatatii. Ideea conceperii acestor produse s-a nascut din dorinta de a imbunatati calitatea vietii, de a adopta un stil de viata sanatos si de a putea preveni sau reduce riscul de imbolnavire.

Comisia Europeana a Stiintei Alimentelor Functionale precizeaza ca alimentele functionale trebuie sa-si pastreze “forma” de aliment, sa nu aiba forma de pilule, capsule, siropuri etc., dar mai ales sa-si justifice efectele in cantitatile in care se consuma in mod normal in dieta.

Produsele functionale includ alimente ce contin anumite minerale, vitamine, anumiti acizi grasi sau fibre, la care se adauga substante active biologice, precum antioxidanti si probioticele.

Specialistii au identificat cateva functii majore ale alimentelor functionale: apararea organismului prin reducerea alergiilor si activarea sistemului imunitar, prevenirea imbolnavirilor prin prevenirea hipertensiunii arteriale, a diabetului, a dezechilibrelor metabolice congenitale, precum si antitumorale, controlul unor functii ale organismului precum functionarea sistemului nervos, apetitul si absorbtia nutrientilor, reducerea duratei de convalescenta si, nu in ultimul rand, reducerea efectelor imbatranirii.

Producerea alimentelor functionale a reprezentat in acelasi timp si o provocare pentru tehnologi, nutritionisti, biochimisti, microbiologi. O data cu cresterea interesului pentru alimentele functionale, au aparut noi produse si o data cu ele si nevoia de dezvoltare a standardelor si procedeelor de dezvoltare si promovare a acestor produse.

In centrul nostru de cercetare ne-am concentrat pe ample studii a alimentelor functionale obtinute din proteina vegetala (din soia), a caror virtuti nutritionale si terapeutice au fost dovedite prin studii clinice realizate in cadrul unor proiecte de cercetare desfasurate in colaborare cu entitati de cercetare din cadrul unor Universitati de prestigiu din Cluj-Napoca, cum ar fi: Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hateganu”, Universitatea de Stiinte agricole si Medicina Veterinara, Universitatea „ Babes – Bolyai, dar si cu alte Centre de Cercetare in calitate de parteneri: Centrul de Cercetare Nutriceutica, Institutul de Cercetari pentru Instrumentatie Analitica.

Produsele AIVIA indeplinesc cateva dintre functiile majore ale alimentelor functionale, identificate de catre specialisti, cum ar fi prevenirea imbolnavirilor prin prevenirea hipertensiunii arteriale, a diabetului, a dezechilibrelor metabolice (obezitate), controlul unor functii ale organismului precum functionarea sistemului endocrin si nu in ultimul rand reducerea efectelor imbatranirii.

Copyright © Centrul de Cercetare al Alimentelor Funcționale AIVIA SRL 2017. Toate drepturile sunt rezervate.
Webdesign: Algorithm