AIVIA
Facebook AIVIA

De ce mezeluri vegetale?

Diana Sinca, managerul companiei care produce mezelurile vegetale AIVIA dezvaluie, pentru cititorii ClujToday secretele retetelor delicioase ale produselor din soia. De asemenea, Diana este de parere ca are o misiune foarte importanta: cea de a recastiga increderea consumatoruilor romani in produsele vegetale.

Cum v-a venit ideea sa faceti o fabrica de mezeluri vegetale?

diana sinca Aivia mezeluri vegetaleDiana Sinca: Vrem sa schimbam perceptia oamenilor asupra produselor vegetale. Ne-a venit ideea dupa ce am facut un mic studiu de piata. Mai existau si alte tipuri de produse vegetale, dar, foarte multe dintre ele, putem sa spunem ca nu sunt sanatoase, deoarece contin foarte multe E-uri, foarte multe substante care noi oamenii n-ar trebui sa le ingeram. Avem nevoie de o anumita cantitate de proteina, in fiecare zi, iar aceasta cantitate trebue sa o iei din alimente. Noi, eu si cu sotul meu fiind vegetarieni, si stim foarte multi oameni care sunt vegetarieni, ne-am gandit ca ar fi foarte util sa producem alimente care contin o cantitate suficienta de proteine care sa acopere lipsa de carne. Sigur, sunt alimente care contin proteine oricum, cum ar fi ciupercile, leguminoasele, cum sunt soia, fasolea, lintea si asa mai departe. Sigur, aceste leguminoase sunt destul de greu de digerat, contin niste substante care produc gaze, balonari etc. Unii oameni nici nu le tolereaza. Singurul lucru de care avem noi nevoie din aceste leguminoase este, de fapt, proteina. Proteina din care noi producem aceste mezeluri se cheama, de fapt, izolat proteic din soia. Asa cum ii spune numele este proteina extrasa din bobul de soia. Am reusit sa cumparam un brevet de inventie care a fost facut special pentru aceste produse si tehnologia necesara ca sa le producem.

Ce fel de produse aveti in portofoliu? Ce produceti, exact, la Cluj?

Producem salamuri, afumate si neafumate. Din asta trebuie sa intelegem ca totul este vegetal, bineinteles. Se cheama salam pentru ca are forma si structura care se aseamana cu salamul din carne, de aceea i-am si dat acest nume. Pe eticheta noi trecem: “un excellent inlocuitor al salamului”, deoarece salam lumea stie ca inseamna carne, dar s-a incetatenit, deja, si faptul ca exista salam vegetal, nu doar din carne, asa cum exista si salam de biscuiti, de exemplu. Pe langa salamuri, afumate si neafumate facem parizere, de mai multe tipuri, chiar si un fel de sunca, tot vegetala, pateuri vegetale, cremvursti, carnati si chiar si o maioneza vegetala, facuta din aceaasta protein de soia.

Ce nevoie este, pe piata, de astfel de produse?

Am descomezeluri vegetale aiviaperit ca este, intr-adevar, o cerere pe piata de astfel de produse vegetale. De altfel, cererea este foarte mare, atat din partea vegetarienilor, dar si din partea celor care consuma carne, dar vor, totusi, produse care sa contina proteina, dar nu neaparat din carne. Aceste produse sunt foarte usor de folosit, atat asa cum le comercializam noi, reci, dar si gatite. Sunt foarte usor de pus in sandwichuri, pentru scoala, pentru serviciu. Cererea este destul de mare. Singurul aspect cu care ne-am confruntat este ca trebuie sa recastigam increderea oamenilor in produsele vegetale. Din cauza ca foarte multe produse alimentare din Romania contoin foarte multe E-uri, foarte multe substante care sunt, de fapt, nocive pentru organism, lumea are foarte multa grija si este foarte suspicioasa. Lupta se da, de fapt, pentru a recastiga increderea consumatorului, prin sinceritatea pe care o oferim. Scriem pe eticheta tot ceea ce oferim, tot ceea ce folosim ca ingredient in aceste produse si efectul pe care ii au asupra consumatorului. Oamenii au observant, in urma consumului, ca se digera foarte usor, nu le este rau de la ele, cum le este de la alte produse pe care ei le cumpara. Astfel, multi dintre ei au prins incredere. Primul pas este sa guste sa vada cum se simt dupa ce au consumat aceste produse.

Daca pe clientul final il convingeti prin calitatea produselor, pe retaleri cum ii convingeti? Ce retea de distributie aveti?

Distribuim in supermarketurile Carrefour, in Cluj si in alte orase, in magazinele naturiste, care sunt foarte deschise catre aceste produse si chiar ne recomanda. Le-a trimis si lor mostre pentru degustare. Cel mai simplu este sa verifice fiecare calitatea produselor. Uneori oferim chiar degustari la magazine, pentru clientii lor. Deja trimitem produse si in strainatate, in Spania, Ungaria, Germania. Cel mai important lucru este sa schimbam viziunea supra produselor vegetale. Cred ca este cea mai importanta misiune a noastra. Oamenii trebuie sa vada ca produsele vegetale pot fi bune chiar daca sunt produse procesate. Este un ajutor in orice bucatarie sa ai un produs bun, foarte sanatos, pe care poti sa il consume imediat sau poti sa il folosesti in diferite retete.

COMANDA AICI MEZELURI VEGETALE AIVIA

Ca plan de viitor, intentionati sa va diversificati si mai mult gama de produse?

Deja avem in plan sa facem conserve, pentru care am si facut deja unele probe. Acestea vor fi, si ele, fara conservanti. Vom face atat pateuri, cat si cremvrusti sau sunca la conserva. Vom pune in aplicare si niste retete noi, vom face tofu. Si vom avea si alte produse, care vor fi o surpriza.

Articol aparut in clujtoday.ro

Save

Save

Save

Save

Copyright © Centrul de Cercetare al Alimentelor Funcționale AIVIA SRL 2017. Toate drepturile sunt rezervate.
Webdesign: Algorithm